Razdoblje početka

Malonogometni klub Gorovo osnovan je 28. siječnja 2007. godine u kafiću «Monokini» u Opatiji. Skupina entuzijasta i ljubitelja futsal već su godinu dana ranije igrali po raznim ligama i turnirima, ali tek su osnivanjem kluba započeli lijepu sportsku priču koja traje danas. U popisu osnivača kluba piše da su klub osnovali: Igor Ivančević, Luka Svalina i Domagoj Tramontana. međutim valja spomenuti da su u prvoj godini osnivanja veliki doprinos klubu dali još: Vedran Babić, Elvis Ban, Michel Črnjarić Božac, Igor Eterović, Vittorio Koverlica, Mauro Slavić, Marino Šabanović, Matija Škunca, Vedran Vukelić i Marin Zovko.

Za prvog predsjednika kluba izabran je inicijator čitave priče Domagoj Tramontana, dok je funkciju tajnika obnašao Luka Svalina.

U svojim počecima, članovi kluba sami su nabavljali opremu i trenirali na igralištima u Rukavcu i na Tošini. Sudjelovali smo na brojnim turnirima u Primorsko – goranskoj županiji, a posebno treba izdvojiti sudjelovanje u katoličkoj malonogometnoj ligi sv. Jeronim u Rijeci. Krajem 2008. započeli smo s naša dva projekta: ŠKOLA FUTSALA koji traje i danas te OPATIJSKA MALONOGOMETNA LIGA koja je doživjela svoja četiri izdanja. U članstvo Hrvatskog nogometnog saveza i Sportskog saveza Grada Opatije primljeni smo 2010.


2. HMNL – zapad

Te daleke 2010. Započeli smo s natjecanjem u 2. hrvatskoj malonogometnoj ligi – zapad. Vanjska igrališta za treninge zamijenili smo terenom u montažnoj dvorani Gorovo. Prvu utakmicu u listopadu 2010. odigrali smo u Senju protiv MNK Uskok. Pod vodstvom trenera Danijela Lazića te predstavnika kluba: Vedrana Vukelića, Maria Abramovića i Domagoja Tramontane prvu utakmicu odigrali su: Ivan Ćus i Moreno Milenković (vratari), Duško Novković (kapetan), Davor Mažuran, Neven Crepulja, Dominko Stojak, Tomislav Petričić, Marko Šušak, Uroš Surina, Ivan Tomić, Robert Bagić i Bojan Popović. Prvi gol u službenom natjecanju zabio je Robert Bagić.

Momčad je u drugom djelu sezone preuzeo jedan od najboljih igrača futsala u regiji, Tihomir Gibičar koji je momčad vodio i naredne dvije sezone. Slijedi fuzija s MNK Saller team iz Jušića te smo narednih godina ostvarili zapažene rezultate u ligi i na brojnim turnirima u regiji. U sezoni 2012-2013. osvojili smo drugo mjesto u ligi te su nam kvalifikacije za 1. HMNL izmakle za dlaku. Na nacionalnoj razini treba izdvojiti sudjelovanje na «Ožujsko kupu», čiji smo regionalni osvajači bili 2011. i 2012., a na završnici u Splitu smo osvojili izvrsno 4. mjesto u konkurenciji ekipa koju su sačinjavali članovi nacionalnih selekcija hrvatske i Slovenije.

Najveći uspjeh kluba bio je osvajanje regionalnog kupa u Delnicama, 27. prosinca 2013. te utakmice protiv renomiranog MNK Nacional Zagreb u četvrtfinalu hrvatskog kupa u kojima smo se lavovski borili. U 2. HMNL – zapad sudjelovali smo četiri godine (sezone 2010/2011, 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014.), sve do njezina pripajanja 2. HMNL – sjever. U sezoni 2014/2015. Započeli smo s natjecanjem u novoformiranoj međužupanijskoj malonogometnoj ligi koja nije dovršena zbog odustajanja većine momčadi. Seniorski pogon zamrznuli smo 2015., a nadamo se skorašnjem nastavku natjecanja.

U ovom razdoblju kroz naš klub prošli su mnogi igrači, a najveći utisak ostavili su Ivan Tomić – Splićo rekorder po broju nastupa i golova za klub te Tomislav Petričić koji je «loptu dodirivao drugačije od drugih.» Također, ne treba zaboraviti ni ostale koji su dali golem doprinos u razdoblju kada je klub sudjelovao u službenim natjecanjima. Posebno treba istaknuti Nikolu Kirigina, Maria Kovčaliju, Kristijana Brajkovića i Denisa Mujakića koji su obnašali uloge predsjednika kluba (Kirigin 2013-2015), trenera omladinskih kategorija, sportskih direktora i dr. U našem klubu svoje su seniorske karijere zaključili već spomenuti Kristijan Brajković i nekadašnji igrač NK Rijeke Džumret Šerifi. Valja spomenuti da su boje MNK Gorovo nosili i danas aktivni (malo)nogometaši: Ivan Ćus, Franco Uni, Moreno Milenković, Matej Kučinić, Dragan Šanjug, Željko Pinjuh, Kristian Cianci, Ivan Bagić, Davor Kovčalija, Bernard Šuker, Pino Kovačević, Deni Samaržija, Dino Škarica, Dario Štanfel, Dražen Krnjatić, Andrea Štemberger, Mateo Monjac, Đerđ Kurti i mnogi drugi.


Prelazak u dvoranu Marino Cvetković i orijentacija na omladinski pogon

Osim toga, poznati smo po kvalitetnom radu s omladinskim kategorijama. U jesen 2013. otvorena je nova velebna dvorana «Marino Cvetković» u Opatiji te smo svoj rad u potpunosti prebacili u novu dvoranu. Započeli smo s održavanjem Škole malog nogometa za djecu vrtićke i rane školske dobi te smo nastavili rad s pionirima, kadetima i juniorima. Dvije godine kasnije započinjemo projekt «Mala nogometna igraonica» koji svake godine okuplja sve više članova. Prednatjecatelji (U9) u našem klubu čine svoje prve nogometne korake i sudjeluju na turnirima u hrvatskoj i inozemstvu, dok naši pioniri i morčići igraju ligu velikog nogometa u sklopu suradnje s NK Draga. Kadeti i juniori već tradicionalno nastupaju u 1. hrvatskoj malonogometnoj ligi za mladež. Valja naglasiti da je naš klub dao tri reprezentativca Hrvatske u kadetskom uzrastu (U17): Andrea Štemberger (2012), Dominik Božičić (2016) i Patrik Vidmar (2017).


Osnivanje bratskih klubova

MNK Gorovo oduvijek je gajilo dobre odnose sa svim futsal klubovima u zemlji, a posebno s klubovima u zapadnoj regiji. Godine 2017. Započeta je suradnja s Futsal klubom Zvončar iz Viškova u smjeru funkcioniranja zajedničke omladinske škole pod vodstvom Stefana Jurkovića. Suradnja se pokazala uspješnom te će biti nastavljena i u narednoj godini. Također, uspostavili smo suradnju s NK Draga iz Mošćeničke drage kako bi naši morčići i pioniri u nedostatku organiziranog futsal natjecanja kroz godinu ipak sudjelovali u službenom natjecanju.

Početkom 2018. započela je realizacija osnivanja Sportskog društva Gorovo koje će okupljati klubove koji nose isto ime. Bratski klub NK Gorovo osnovan je s ciljem da se naši stariji i mlađi morčići natječu pod imenom našeg kluba u organiziranom natjecanju velikog nogometa, a proces registracije kluba je u tijeku. Također, u planu je osnivanje Fitness kluba u sklopu kojega će biti organizirana poduke djece i mladih u raznim sportovima bez organiziranog sustava natjecanja.